IΚΑΡΙΩΤΙΚΑ πανηγυρια









Ημερομηνίες:
7 Ιανουαρίου Προεσπέρα - Δήμος Ραχών.
10 Φεβρουαρίου Κάλαμος - Δήμος Ραχών.
23 Φεβρουαρίου Άγιος Πολύκαρπος - Δήμος Ραχών.
25 Μαρτίου Μαυριαννού - Δήμος Ραχών.
23 Απριλίου Αμάλου - Δήμος Ραχών.
14 Μαΐου στον Άγιο Ισίδωρο, Καρκινάγρι - Δήμος Ραχών.
12 Ιουνίου Αγίου Πνεύματος, Τραγοστάσι (σημερινές Καστανιές δηλαδή) - Δήμος Ραχών.
24 Ιουνίου Άγιος Ιωάννη (Χριστού Ραχών) Δήμος Ραχών. 
29 Ιουνίου 1)Πέζι (Αγίοι Απόστολοι) - Δήμος Ραχών, 2)Πλατάνι - Δήμος Ευδήλου
1 Ιουλίου το πανηγύρι των Αγίων Αναργύρων στην περιοχή της 1)Λουτρόπολης των Θέρμων - Δήμος Αγίου Κηρύκου 2)Καραβόσταμο - Δήμος Ευδήλου.
7 Ιουλίου ,το πανηγύρι της Αγίας Κυριακής, στην περιοχή της Αρμυρίδας, κοντά στον Φάρο - Δήμος Αγίου Κηρύκου.
15 Ιουλίου του Αγίου Κήρυκου , Δήμος - Αγίου Κηρύκου.
17 Ιουλίου της Αγίας Μαρίνας - αποτελεί επέτειο της Ικαριώτικης επανάστασης του 1912 - 1)Δήμος Αγίου Κηρύκου 2)Στην Αρέθουσα - Δήμος Ευδήλου
20 Ιουλίου του προφήτη Ηλία κοντά στο χωριό 1)Γλαρέδο - Δήμος Αγίου Κηρύκου και στον 2) Προφήτη Ηλία (Καρυδιές) 3) Μηλιωπό- Δήμος Ραχών.
26 Ιουλίου το πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής σε 4 χωριά, στον 1)Ξυλοσύρτη , στο 2)Περδίκι - Δήμος Αγίου Κηρύκου, στο 3) Καρκινάγρι - Δήμος Ραχών και στο 4) Πετροπούλι, 5)Καραβόσταμο - Δήμος Ευδήλου.
27 Ιουλίου του Αγίου Παντελεήμονα στο ομώνυμο χωριό - Δήμος Αγίου Κηρύκου.
31 Ιουλίου
 στον Άγιο Δημήτριο - Δήμος Ραχών.
6 Αυγούστου πανηγύρι στα χωριά του 1)Οξέ, του 2)Χριστού και 3)Φραντάτο για την μεταμόρφωση του Σωτήρος - Δήμος Ραχών.
15 Αυγούστου στην κοίμηση της Θεοτόκου στα χωριά 1)Χρυσόστομος, 2)Μαρμάρια Παναγιά, 3)Περδίκι και 4)Μονοκάμπι - Δήμος Αγίου Κηρύκου 5)Λαγκάδα 6)Ακαμάτρα 7)Κοσσοίκια - Δήμος Ραχών.
17 Αυγούστου στο Καραβόσταμο - Δήμος Ευδήλου
27 Αυγούστου του Αγίου Φανουρίου στο χωριό του 1)Μάραθο - Δήμος Ευδήλου 2)Αγίου Παντελεήμονα - Δήμος Αγίου Κηρύκου , 3)Μανδριά- Δήμος Ραχών.
29 Αυγούστου, 2 μέρες αργότερα το πανηγύρι του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, στο Μαυράτο όπου σερβίρεται και το παραδοσιακό χταποδοπίλαφο - Δήμος Αγίου Κηρύκου.
8 Σεπτεμβρίου στην παραλία Κέραμε και στο χωριό Πλαγιά γιορτάζεται με ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια η γέννηση της Θεοτόκου - Δήμος Αγίου Κηρύκου.
17 Σεπτεμβρίου το πανηγύρι της Αγίας Σοφίας στο 1)Μονοκάμπι - Δήμος Αγίου Κηρύκου και 2) Κρεμαστή (Κάμπος) - Δήμος Ευδήλου.
26 Οκτωβρίου Άγιος Δημήτριος - Δήμος Ρ
αχων


Η ιστορία
Αυτό όμως που δεν είναι γνωστό, πολλές φορές μάλιστα δεν γίνεται καν αντιληπτό από όσους επισκέπτονται το νησί το καλοκαίρι και κάνουν «πανηγυρι-άδες» από χωριό σε χωριό, είναι ότι αυτές οι γιορτές διοργανώνονται από Συλλόγους εθελοντών που έχουν –παρακαλώ- μορφή «σωματείου»!
Μετεξέλιξη των παλιών εκκλησιαστικών επιτροπών, αυτοί οι Σύλλογοι («Εξωραϊστικοί-Εκπολιτιστικοί») ιδρύθηκαν με Νομαρχιακή απόφαση στη δεκαετία του 1960 με σκοπό να υποβοηθούν ηθικά και οικονομικά τις πάμφτωχες τότε μικρές Κοινότητες του νησιού. Πράγματι ο τρόπος οργάνωσης και η ιδιαίτερη φυσιογνωμία που διατηρούν μέχρι σήμερα τα περιώνυμα για την εορταστική τους ατμόσφαιρα πανηγύρια της Ικαρίας, χρονολογούνται από εκείνη την μεταπολεμική περίοδο της μεγάλης απομόνωσης και οικονομικής καθυστέρησης του νησιού. Αν και χωρίς πόρους, ούτε κρατική υποστήριξη, οι Ικαριώτες «δεν το έβαλαν κάτω». Στράφηκαν στους πολυάριθμους συγγενείς και φίλους τους και μετέτρεψαν τα πανηγύρια τους από απλές κοινοβιακές γιορτές που ήταν άλλοτε, σε μέσο χρηματοδότησης για να κατασκευάζουν μόνοι τους τα διάφορα μικρά έργα που είχε ανάγκη το κάθε χωριό (π.χ. αγροτικοί δρόμοι, υδραγωγεία, πλατείες, λιμανάκια). Κηρύσσονταν τότε «γενική επιστράτευση»: οι μόνιμοι κάτοικοι παρατούσαν τις δουλειές τους και πρόσφεραν εθελοντική εργασία, οι μετανάστες προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να βρίσκονται στο χωριό τους τις μέρες του πανηγυριού, ακόμα και οι Άγιοι συμμετείχαν δεχόμενοι ευχαρίστως να αλλάζουν τις γιορτές τους για να συμπίπτουν όλες μαζί στους μήνες του καλοκαιριού!
Όμως τα πιο γνωστά (λόγω τουριστικής περιόδου) είναι τα πανηγύρια του Αυγούστου.
Σχεδόν κάθε μέρα έχει από ένα, με αποκορύφωμα το τριήμερο 13-15 Αυγούστου, περίοδος στην οποία γίνονται πάνω από 15 πανηγύρια.
Τα πιο γνωστά είναι αυτά στην Προεσπέρα, στη Λαγκαδά, στο Γιαλισκάρι, το Καραβόσταμο, στον Χριστό των Ραχών …                                    
 Το σκηνικό   
Το σκηνικό είναι απλό και λιτό...Μεγάλα τραπέζια στη σειρά και όλοι γίνονται μια μεγάλη παρέα..Το μενού : Κατσικάκι ψητό, ψητό βραστό και ψαρικά (στα πανηγύρια με ψάρια) . Σερβίρισμα.. ο καθένας παίρνει τον δίσκο του και πηγαίνει στην κουζίνα, παραγγέλλοντας αυτά που θέλει, αλλά σε πολύ καλές-προσιτές τιμές.Η καθολική συμμετοχή περιλαμβάνει και τους επισκέπτες, ενώ ο Ικαριώτικος χορός δεν επιτρέπει σε κανένα να κάθεται. Το περίφημο κρασί του νησιού ρέει άφθονο και πέρα από το χορό, τα πειράγματα, τα παιγνίδια και οι σάτιρες είναι στην ημερήσια διάταξη. Συνήθως αρχίζουν τη μία μέρα και συνεχίζουν μέχρι και την επόμενη”.

Σ’ αυτό σπουδαίο ρόλο παίζει η ποιότητα του κρασιού και του φαγητού, κυρίως όμως οι επιδόσεις της ορχήστρας και οι ικανότητες των χορευτών -αυτοί τελευταία χρόνια στην πλειοψηφία τους είναι νέοι 20-30 χρονών! 
Χορεύουν όλοι μαζί γέροι, νέοι και παιδιά επί ώρες, συνεπαρμένοι από τον ιδιαίτερο χορό του νησιού τον «Ικαριώτικο», ένα ζωηρό χορό με πολλές παραλλαγές που πρόσφατα έχει γίνει ακόμα πιο ζωηρός και συναρπαστικός καθώς οι σημερινοί οργανοπαίκτες τον έχουν προσαρμόσει στις απαιτήσεις του νεανικού κοινού. Ευτυχώς κι οι μουσικοί οι ίδιοι είναι νέοι, αλλιώς θα ήταν αδύνατον ν’ αντέξουν την ένταση και τη μεγάλη διάρκεια –με μια λέξη, «τη τρέλα του Καριώτικου πανηγυριού».

Ικαριωτκος χορος
Είναι οι κινήσεις, η θέση του σώματος που σου δίνουν την αίσθηση ότι ο χορευτής είναι σε μια περίεργη ισορροπία…
Πατάς ανάλαφρα και νιώθεις ότι είσαι έτοιμος να πετάξεις, να σηκωθείς..    

 Ιδιαίτερα γνωστός στο πανελλήνιο είναι ο ικαριωτικος χορος που χορεύεται στα τοπικά πανηγύρια, από τα οποίο ευρέως γνωστό είναι της Αγίας Μαρίνας, ημέρας της απελευθέρωσης του νησιού και του 15 Αύγουστου. Τα τελευταία χρόνια τα πανηγύρια έχουν "ξαναγεννηθεί" με την συμμετοχή της νεολαίας αλλά και των επισκεπτών του νησιού τα καλοκαίρια, καθώς είναι ένα από τα στοιχεία της ιδοτυπίας των Ικαρίων. Στα Καριώτικα πανηγύρια, οι διοργανωτές είναι όλοι εθελοντές του χωριού που μαγειρεύουν (βραστό και ψητό κατσίκι, πατάτες, σαλάτες, κλπ.), σερβίρουν, ενώ η ορχήστρα με κυρίαρχο το βιολί δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στον Καριώτικο χορό. Τα έσοδα χρησιμοποιούνται στην συνέχεια για έργα της κοινότητας του χωριού. Το δυνατό κόκκινο Καριώτικο κρασί συμβάλλει έτσι ώστε πολλά πανηγύρια να έχουν πολύ κέφι και να διαρκούν όλη τη νύχτα. Όλα αυτά συνιστούν πρωτοτυπίες στον Ελλαδικό χώρο κάνοντας τα πανηγύρια της Ικαρίας μοναδικά.Ακομη ο Ικαριώτικος είναι ένας αλλιώτικος χορός, ένας χορός διαφορετικός, που όσο τον παρατηρείς και χορεύεις, τόσο διαπιστώνεις ότι, ΔΕΝ μοιάζει με κανέναν άλλο χορό.