ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ

 
          

 

 

 

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΓΙΟΥ ΚΗΡΥΚΟΥ

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ

Στα πλαίσια του Προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Γυμνασίου μας, το οποίο έχει ως θέμα τις Εκκλησίες και τις Μονές της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Αγίου Κηρύκου, πραγματοποιήθηκε στις 20.04.2005 ημερήσια εκπαιδευτική εκδρομή στο Βόρειο τμήμα της Ικαρίας. Σε αυτήν συμμετείχαν 30 μαθητές. Η εκπαιδευτική επίσκεψη χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΥΠΕΠΘ-Ειδ. Υπηρεσία Διαχείρισης ΕΠΕΑΕΚ και το Παν/μιο Αιγαίου. Στόχος της εκδρομής ήταν οι μαθήτριες και οι μαθητές, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, και οι

οποίοι ήδη είχαν συγκεντρώσει υλικό από τα μνημεία της περιοχής τους, να γνωρίσουν αντίστοιχα μνημεία του βόρειου τμήματα του νησιού και να τα συγκρίνουν με εκείνα.

Πρώτος σταθμός ήταν το Μουσείο του Κάμπου, όπου οι μαθήτριες και μαθητές ξεναγήθηκαν στα εκθέματα, τα οποία καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα της ιστορίας του νησιού. Στη συνέχεια επισκέφθηκαν τον ναό της Αγίας Ειρήνης, ένα αξιόλογο βυζαντινό μνημείο του Κάμπου, όπου και πάλι ξεναγός τους ενημέρωσε για την ιστορία και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του μνημείου.

 

 

Δίπλα στο Μουσείο ήταν και το ρωμαϊκό Ωδείο, το οποίο συνέχισε να χρησιμοποιείται και κατά τη διάρκεια του Βυζαντίου. Οι μαθητές/μαθήτριες αναζήτησαν επάνω στο μνημείο στοιχεία, τα οποία προδίδουν τις ανθρώπινες παρεμβάσεις μέσα στο χρόνο.

 

 

 

 

 

 

Ο επόμενος σταθμός ήταν η Μονή της Θεοκτίστης, κοντά στο χωριό Φραντάτο, μονή αρχαιότατη με τοιχογραφίες του 17ου αιώνα. Μετά την ξενάγηση και την συζήτηση σχετικά με τη θεματογραφία των τοιχογραφιών, τα χρώματα, την τεχνοτροπία και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της αγιογραφίας, η ομάδα της Π.Ε. κατευθύνθηκε στην Θεσκέπαστη, παρεκκλήσιο της Μονής, κτισμένο μέσα στα βράχια. Στο παρεκκλήσιο υπάρχει ξυλόγλυπτο τέμπλο του 1894, το οποίο αποτέλεσε αντικείμενο μελέτης της ομάδας και σύγκρισης με αντίστοιχα τέμπλα της περιοχής του Αγίου Κηρύκου.

 

 

 

 

Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε τη Μονή Ευαγγελισμού του Μουντέ, όπου δεχθήκαμε την πατροπαράδοτη μοναστηριακή φιλοξενία από τη μοναχή Δανιηλία, μοναδική ένοικο της μονής και ξεναγηθήκαμε από τη καθ. κ. Μ. Κυπραίου. Η μονή επίσης στην αρχική της φάση ανάγεται στα βυζαντινά χρόνια.

Η εκδρομή συνεχίσθηκε μέσα από το δάσος της περιοχής των Ραχών για να καταλήξουμε το μεσημέρι για φαγητό στο Γιαλισκάρι. Μετά από μία ακόμη σύντομη διακοπή στον Εύδηλο, κατευθυνθήκαμε στο Μηλιωπό.

 

 

 

 

Η αναρρίχησή μας σε μια πλαγιά μας οδήγησε στα ερείπια της παλαιοχριστιανικής βασιλικής του Ταξιάρχη, η οποία είναι ίσως η αρχαιότερη εκκλησία της Ικαρίας. Εδώ με τα παιδιά συζητήσαμε τα χαρακτηριστικά ενός παλαιχριστιανικού ναού και εντοπίσαμε στοιχεία της αρχιτεκτονικής του ανάμεσα στα ερείπια. Εντυπωσιακά είναι τα θωράκια του ναού. Επίσης τα παιδιά πήραν μια πρώτη γεύση της αρχαίας επιγραφικής, καθώς είχαν την ευκαιρία να εντοπίσουν τα υπολείμματα της αναθηματικής επιγραφής του ναού και να αποπειραθούν να τη διαβάσουν.

Αργά και γεμάτοι εμπειρίες και εντυπώσεις επιστρέψαμε στον Άγιο Κήρυκο.